حکمت 138

وَقَالَ عَلَيهِ السَّلامُ
مَنْ أَيْقَنَ بِالْخَلَفِ جَادَ بِالْعَطِيَّةِ.

امام (عليه السلام) فرمود:
کسى که يقين به پاداش دارد در بخشش، سخاوتمند است.

شرح و تفسیر حکمت 138
سخاوتمند باش
اين گفتار حکيمانه به يکى از مهم ترين انگيزه هاى انفاق و بخشش در راه خدا اشاره مى کند، امام (عليه السلام) مى فرمايد: «کسى که يقين به پاداش و عوض داشته باشد در بخشش، سخاوت به خرج مى دهد»؛ (مَنْ أَيْقَنَ بِالْخَلَفِ جَادَ بِالْعَطِيَّةِ).
از جمله غرايز مسلّم انسان جلب منفعت و دفع ضرر است؛ انسان هميشه مى خواهد کارى انجام دهد که سودى براى او داشته باشد يا ضررى را از او دور سازد و بر همين اساس حاضر مى شود مواهبى را که در اختيار دارد براى رسيدن به امور مهم ترى هزينه کند و تمام تجارت هاى مادى با همين انگيزه صورت مى گيرد. در تجارت معنوى نيز که قرآن هم از همين لفظ براى آن استفاده کرده (مانند آيه شريفه (هَلْ أَدُلُّکُمْ عَلَى تِجَارَةٍ تُنجِيکُمْ مِّنْ عَذَابٍ أَلِيمٍ)) بر همين اساس کار مى کند، بنابراين کسانى که به وعده هاى الهى ايمان و يقين داشته باشند وبدانند در برابر هر انفاق در راه خدا، بهتر و بيشتر از آن را در اين دنيا يا در آخرت و يا در هر دو دريافت مى کنند هرگز در انفاق کردن ترديدى به خود راه نمى دهند؛ سخاوتمندانه مى بخشند و از انفاق اموال و ثروت هاى خود در اين راه با روى گشاده استقبال مى کنند. قرآن مجيد مى فرمايد: (وَمَا أَنفَقْتُمْ مِّنْ شَىْءٍ فَهُوَ يُخْلِفُهُ وَهُوَ خَيْرُ الرَّازِقِينَ)؛ «وهر چيزى را (در راه خدا) انفاق کنيد، عوض آن را مى دهد (و جاى آن را پر مى کند)، و او بهترين روزى دهندگان است».
البته انسان گاه تنها با ظن و گمانِ عوض نيز اموالى را که در دست دارد هزينه مى کند تا چه رسد به اين که يقين داشته باشد. او در حال يقين بهتر و بيشتر خواهد پرداخت.
احاديث فراوانى از معصومين (عليهم السلام) درباره تأثير انفاق در راه خدا در برکات مادى ومعنوى نقل شده است که نشان مى دهد اين کار، هم دنياى انسان را رونق مى بخشد و هم مايه نجات او در آخرت است.
در حديثى از امام على بن موسى الرضا (عليه السلام) مى خوانيم که يکى از دوستان آن حضرت خدمتش رسيد، امام (عليه السلام) فرمود: «هَلْ أنْفَقْتَ الْيَوْمَ شَيْئاً؟؛ آيا امروز چيزى در راه خدا انفاق کرده اى؟» گفت: نه به خدا سوگند! فرمود: «فَمِنْ أَيْنَ يُخْلِفُ اللهُ عَلَيْنا أنْفِقْ وَلَوْ دِرْهَماً واحِدآ؛ چگونه خداوند به ما عوض مى دهد (اگر چيزى انفاق نکنيم)؟ برو انفاق کن، هر چند يک درهم باشد».
در حديث ديگرى، از رسول خدا (صلي الله عليه و آله) آمده است: «تَصَدَّقُوا فَإنَّ الصَّدَقَةَ تَزيدُ فِى الْمالِ کَثْرَةً وَتَصَدَّقُوا رَحِمَکُمُ اللهُ؛ صدقه بدهيد که مال انسان را افزون مى کند. صدقه بدهيد خدا شما را رحمت کند».
در حديث ديگرى، از امام صادق (عليه السلام) آمده است: «إنَّ الصَّدَقَةَ تَقْضِى الدِّين وَتَخْلُفُ بِالْبَرَکَةِ؛ صدقه موجب اداى دين مى شود و برکاتى به جا مى گذارد». البته اين در مورد کسانى است که در اعمال نيک همواره انتظار عوض دارند اما مخلصان واقعى، آنها هستند که براى جلب رضاى الهى انفاق مى کنند همان گونه که در سوره دهر، آيه (صلي الله عليه و آله) آمده است: (إِنَّمَا نُطْعِمُکُمْ لِوَجْهِ اللهِ لا نُرِيدُ مِنْکُمْ جَزَآءً وَلا شُکُورآ).

* * *
پاورقی ها
سند گفتار حکيمانه:
مرحوم خطيب نويسنده کتاب مصادر بعد از آنکه اين کلام حکيمانه را از کتاب زهر الآداب نقل مى کند مى گويد: در ذيل حکمت 221 منبع ديگرى براى اين کلام آورده ايم. آن گاه در ذيل حکمت 221 حديث طولانى و مفصلى از امالى صدوق و عيون اخبار الرضا (عليه السلام) از عبدالعظيم حسنى (عليه السلام) نقل مى کند که مى گويد: خدمت امام جواد (عليه السلام) رسيدم و عرض کردم: حديثى از پدرانت براى من نقل کن. آن حضرت حديثى از اميرمؤمنان (عليه السلام) نقل فرمود. من پيوسته مى گفتم: باز هم حديث ديگرى بفرما و آن حضرت پى در پى احاديث نابى از جدش اميرمؤمنان (عليه السلام) نقل مى کرد. تا رسيدم به اينجا گفتم: باز هم چيزى بيفزا و آن حضرت کلام مورد بحث (مَنْ أيْقَنَ بِالْخَلَفِ جادَ بِالْعطيَةِ) را ذکر فرمود. (مصادر نهج البلاغه، ج 4، ص 121و177).
کتاب خصال اين کلام نورانى را در ضمن حديث اربع مائة (چهار صد دستور که براى دين و دنيا مفيد است) ذکر کرده است. (خصال، ج 2، ص 620).