تفسیر خطبه 34

وَ مِنْ خُطْبَةٍ لَهُ (عليه السلام)
فِي استِنْفَارِ النَّاسِ إلى أهْلِ الشَّامِ بَعْدَ فَرَاغِهِ مِنْ أمْرِ الْخَوارِجِ، وَ فِيها يَتَأفَّفُ بِالنَّاسِ، وَ يَنْصَحُ لَهُمْ بِطَرِيقِ السَّدَادِ

ترجمه

از خطبه هاى امام (عليه السلام) است
که آن را براى بسيج کردن مردم به منظور حرکت به سوى شاميان، بعد از پايان کار خوارج در نهروان (و خاموش شدن فتنه آنان) ايراد کرد و در اين خطبه (از سستى و کوتاهى مردم در امر جهاد با دشمن،) سخت اظهار ناراحتى مى کند و آنان را با اين روش صحيح و منطقى ارشاد مى فرمايد

شرح و تفسیر

خطبه در يک نگاه
اين خطبه سه موضوع مهم را تعقيب مى کند:
1. بخش عمده اين خطبه بر محورِ تأکيد بر جهاد با دشمن و عواقب شوم ترک جهاد، دور مى زند. امام (عليه السلام) در اين بخش از خطبه کوفيان را زير رگبار ملامت هاى خود مى گيرد و با تعبيرات تند و تکان دهنده، آن ها را مورد سرزنش قرار مى دهد.

اين بعد از آن است که بارها به شيوه ملايم و محبت آميز و مستدل و منطقى، آنها را براى جهاد با دشمن بسيج کرده، ولى اثر نبخشيده است. لذا به ناچار از آخرين دارو ـ که دارويى است بسيار تلخ و گزنده ـ کمک مى گيرد. گاه آن ها را به افراد ديوانه اى تشبيه مى کند که درک و شعور خود را از دست داده و سود و زيان خويش را تشخيص نمى دهند. و گاه آن ها را به شتران سرگردانى تشبيه مى کند که در بيابان از ساربان خود فاصله گرفته و انضباط معمولى را به کلّى از دست داده اند سپس با هشدارهاى شديد درباره دشمنِ بى رحم و خونخوارى که در انتظار آنهاست سعى در بسيج آنان مى فرمايد.
2. در بخش ديگرى از اين خطبه، امام (عليه السلام) از عزم راسخ و اراده خود در پيکار با دشمن، سخن مى گويد، خواه گروه بسيارى با او حرکت کنند يا گروه کمترى.
3. در آخرين بخش خطبه از حقوق متقابل امام و امّت سخن مى گويد. نخست به بيان حقوق امّت بر امام مى پردازد و در چهار جمله کوتاه، اصول آن را بيان مى فرمايد و سپس در چهار جمله پرمعناى ديگر، از حقّ امام بر امّت سخن مى گويد، گويى مى خواهد تلخى سرزنش هاى نخستين اين خطبه را با شيرينى سخنان پايانى بياميزد و معجونى مناسب براى درمان درد سستى و تنبلى آنان فراهم آورد.